Nopea Pataleipä

Olen aikaisemmin kirjoittanut itsetehdystä lempileivästäni: Pataleivästä. Tässä leivästä nopea ohje. Tämä ohje vaatii vain noin 2,5-3h kohottamisen sisältäen uunin lämpiämisen, kun normaalisti pataleipää tulee kohottaa yön yli eli reilu 12 tuntia. Tässä ohjeessa pääset myös hyödyntämään ylijäämät puurosta.

1,75-2dl Valmista puuroa (kaura-ohra-ruis-4viljaa, kaikki käy)
1,5 dl Reilu käden lämpöistä vettä
0,5pss Kuivahiivaa
1tl Suolaa
3dl Vehnäjauhoja
2rkl Oliiviöljyä (muutkin öljyt käy)
3rkl Tummaa siirappia (hunaja, vaahterasiirappi jne käy myös)

Sekoita aineet tuossa järjestyksessä yhteen kulhoon, niin että taikina on kauttaaltaan kosteaa (älä vaivaa taikinaa). Käytä sekoittamiseen suurta lusikkaa, esim puulusikka tai muovilasta käy hyvin. Laita kulho esim. Mikroon kohoamaan. Eli suljettuun paikkaan. Älä käytä mikroa, kun taikina kohoaa siellä. 😉 Taikina on ns. valmista, kun se on muuttunut märäksi ja kuplii. Tässä vaiheessa voit antaa taikinan olla kohoamassa niin kauan kun haluat.

Pataleipa1Pataleipätaikina kohonnut tai pitäisikö puhua ennemminkin käynyt reilu 2 tuntia.

Kun tarvittava aika kohottamiseen on kulunut, niin ota taikina jatkokäsittelyyn. Laita tässä vaiheessa tyhjä pata uuniin ja uuni päälle lämpiämään 225 asteeseen. Nyt voit lisätä taikinan joukkoon siemeniä, rusinoita, taateleita jne, tai jättää lisäämättä. Lisää kuitenkin 0,5dl vehnäjauhoja taikinan sekaan hellästi taikinaa nostellen. Voit vielä hetkeksi laittaa kulhon mikroon odottamaan uunin lämpeämistä. Kun uunissa on lämmintä 225 astetta. Ota pata uunista, kaada pataan loraus/2tl öljyä pohjalle, kaada taikina kulhosta pataan. Lisää taikinan päälle hyppysellinen vehnäjauhoja. Laita kansi päälle ja pata uuniin.

Pataleipa2Pataleipätaikina padan pohjalla ja päällä ripaus vehnäjauhoja

 Anna padan olla uunissa puoli tuntia. Kun puolituntia on kulunut, ota padan kansi pois ja laita uuni pois päältä. Anna padan olla uunissa vielä noin 10 minuuttia/kunnes leipä on kauniisti saanut väriä.

Kun otat padan uunista, kaada leipä padasta pois. Siirrä jäähtymään ja herkuttele.

Pataleipa3Valmis leipä. Nam nam!

Vinkki: Itse tykkäsin lisätä pataleipään ensin erilaisia jyviä, sen jälkeen tuli rusinabuumi ja nykyään lisään 3 taatelia leikattuna pieniksi paloiksi. Nam nam! ❤

Vinkki: Itseasiassa voit tehdä nopean pataleivän ihan tavallisesta sämpyläohjeesta. Tai voit tehdä nopean pataleivän tavallisesta pataleipäohjeesta lisäämällä hiivaa enemmän. (esim. puolet kuivahiivapussista.)

Jätä kommentti